« Onze circulaire visie op vloeren»

Gepubliceerd op 18-03-2020

UNILIN slaat EASYLOX aan de haak
UNILIN gaat de licenties van de EASYLOX-technologie van Bart Beugt verkopen aan parketfabrikanten wereldwijd. Dit betekent dat ook andere visgraatproducenten in binnen- en buitenland aan de slag kunnen met de EASYLOX-technologie. Bart Beugt-eigenaar Bart Oerlemans is daarnaast van plan om de EASYLOX-technologie integreren in zijn circulaire visie op zijn vloeren.

Bart Beugt is gespecialiseerd in het maken van visgraatvloeren en heeft door zijn oplossingsgerichte blik EASYLOX kunnen ontwikkelen. Een Europees gepatenteerd visgraatparket zonder linker of rechter delen. Elke plank heeft dezelfde profilering, zonder losse onderdelen. Dankzij EASYLOX is er op de werkvloer geen verwarring meer tussen linker- en rechter delen en zijn er geen vermaakkosten meer. Ook bij het produceren van visgraat en het fabrieksmatig kleuren van deze vloeren hoeven linker en rechter delen niet langer uit elkaar gehouden te worden. EASYLOX wordt geproduceerd met behulp van een CNC-gestuurde machine, de EASYLOX profiler. Bart Beugt kan door de slimme hightech oplossingen een 100% haaks product leveren met een perfecte passing en maatvoering. Alle voordelen zorgen ervoor dat de vloer in kortere tijd gelegd kan worden met een nóg beter eindresultaat.

Trots
Het team van Bart Beugt is bijzonder trots op het resultaat dat tot nu is behaald met EASYLOX, dat anderhalf jaar geleden werd geïntroduceerd. Klanten van Bart Beugt zijn lovend over het innovatieve systeem. De samenwerking tussen UNIZIP, de technologie van UNILIN, komt dan ook niet uit te lucht vallen.
“Met EASYLOX kan UNIZIP zich nog beter profileren op de markt voor mes en groef,” stelt Bart Beugt-eigenaar Bart Oerlemans. “We hebben de samenwerking gepresenteerd op DOMOTEX in Hannover (Duitsland) en de reacties op EASYLOX waren zeer positief.”

Over een gebrek aan belangstelling had EASYLOX niet te klagen. “Ik werd op de beurs bijvoorbeeld aangesproken door een Italiaanse vloerenproducent die zeer bekend was met EASYLOX,” aldus Oerlemans. “We krijgen ook steeds vaker het verzoek van parketzaken en zzp-ers zelf of ze dealer mogen worden van EASYLOX dat écht een merk aan het worden is.”

Integratie
De EASYLOX-technologie zal geïntegreerd worden in de circulaire visie van Bart Beugt. De onderneming hield zich tot voor enkele jaren geleden nauwelijks bezig met circulair ondernemen, maar hier kwam verandering in toen Oerlemans circulair houtbewerker Rik Ruigrok van Herso ontmoette. Een bezoek aan deze onderneming in Loosbroek inspireerde Oerlemans om samen met Ruigrok een unieke vloer van sloopafval te ontwikkelen, die onder meer is geplaatst in het Circulair Paviljoengebouw Circl van ABN Amro in Amsterdam. De vloer is samengesteld uit verzameld hardhout, afkomstig uit onder meer een oud klooster en de bar van voetbalclub TOP Oss. 

Vanaf dat moment had Oerlemans de circulaire smaak te pakken. Hij besloot om een vervolg te geven aan de samenwerking met Rik Ruigrok. De twee circulaire pioniers ontwikkelden onder meer een visgraatvloer met de gepatenteerde pengatverbinding. Deze vloer is volledig circulair gemaakt van puur afvalhout, afkomstig van de Oude Sterrenschool in Hilversum, en is zeer eenvoudig te leggen, verplaatsen en herplaatsen. De vloer zal onder meer worden geplaatst in twee panden van Nationale Nederlanden.

Alternatief
Momenteel ontwikkelt Bart Beugt een circulaire vloer die een volwaardig alternatief moet worden voor de pvc-vloer. Veel informatie wil Oerlemans er nog niet over kwijt, maar hij is positief gestemd over de toegevoegde waarde van het product. “Het wordt een homogene vloer, zonder de kenmerkende strepen die je doorgaans op circulaire vloeren aantreft. Maar die wel beschikt over de belangrijkste voordelen van pvc zoals hardheid en dikte. Kunststof is op de langere termijn een onhoudbaar materiaal. Een pvc-vloer is mooi en handig, maar niet te upgraden. Anders gezegd: je komt er gewoon nooit vanaf. Daarom ben ik ook principieel tegenstander van pvc-vloeren.”
Toch is er een tijd geweest waarin Bart Beugt investeerde in een speciale showroom met kunststofvloeren. Oerlemans: “Ik besloot jaren geleden om deze te gaan verkopen naast houten vloeren. Dit was, op zijn zachtst gezegd, geen doorslaand succes. Simpelweg omdat het product niet bij me past. Omdat ik hout een veel beter product vind, raadde ik klanten ook stellig aan om hiervoor te kiezen. Met als gevolg dat ik in een paar jaar tijd slechts drie of vier van die pvc-vloeren heb verkocht.” 

De eigenaar Van Bart Beugt merkt dat de vraag voor circulaire oplossingen bij parketzaken nog wat achterblijft. “Toch heb ik een goed gevoel over de nieuwe circulaire vloeren die we aan het ontwikkelen zijn. De inspiratie die ik haalde bij Herso, kan ik wellicht ook overbrengen op de dealers van EASYLOX. Ik verwacht dat we de komende tijd nog mooie stappen kunnen zetten.”

Bron: https://www.parketblad.nl/nieuws/8239/unilin-slaat-easylox-aan-de-haak 

Hout-is-hernieuwbaar2-1598869796.png