« Het ja en nee rond PVC»

Gepubliceerd op 13-10-2020

PVC maakt tongen los

De alom bekende en populaire pvc-vloer is niets meer dan ‘fast fashion’. Dat concludeert het Amerikaanse designbureau Olympic Construction Services in een onlangs verschenen blog. Pvc is zwaar milieubelastend en niet of nauwelijks verantwoord te recyclen, zo valt er te lezen. Een houten vloer blijkt dus een veel duurzamere aankoop. Parketblad tekende reacties op van verschillende spelers in de hout- en parketwereld. Een ook wij hebben hiervoor onze visie gedeeld, welke hieronder te lezen is.   

‘Fast fashion’ is schadelijk voor het milieu vanwege het productieproces, de eindeloos toenemende vraag en de korte levensduur van een product dat niet kan worden gerecycled. Pvc-vloeren beschikken volgens de blog van Olympic Construction Services over al die eigenschappen en moeten daarom als zeer bedreigend voor onze planeet worden beschouwd. “Pvc-vloeren zijn in elke fase van hun levensduur gevaarlijk voor onze gezondheid. Er komt chloride vrij tijdens de productie, ze veroorzaken ademhalingsproblemen in huizen en ziekenhuizen en er komen kankerverwekkende stoffen vrij bij de verbranding ervan,” zo wordt gesteld. De volledige blog is te lezen op https://olyconstructionservices.com/blog/pvc-flooring. Een Nederlandse vertaling is te vinden op https://www.real-wood.nl/hout-blog.

Bart Oerlemans, Bart Beugt:
“Kunststof is op de langere termijn een onhoudbaar materiaal. Een pvc-vloer is mooi en handig, maar niet te upgraden. Anders gezegd: je komt er gewoon nooit vanaf. Daarom ben ik ook principieel tegenstander van pvc-vloeren. Een tijd geleden heb ik geïnvesteerd in een speciale showroom met kunststof vloeren. Deze verkocht ik dus naast houten vloeren. Dit was, op zijn zachtst gezegd, geen doorslaand succes. Simpelweg omdat het product niet bij me past.” “Omdat ik hout een veel beter product vind, raadde ik klanten ook steevast aan om hiervoor te kiezen. Met als gevolg dat ik in een paar jaar tijd slechts drie of vier van die pvc-vloeren heb verkocht. Ik ben momenteel bezig met het ontwikkelen van een circulaire vloer die een volwaardig alternatief moet worden voor de pvc-vloer. Het wordt een homogene vloer, zonder de kenmerkende strepen die je doorgaans op circulaire vloeren aantreft. Maar die wel beschikt over de belangrijkste voordelen van pvc zoals hardheid en dikte.”

Kortom wij van EASYLOX® zijn hout liefhebbers met een visie. Achter de schermen van EASYLOX® wordt er dan ook hard gewerkt een circulair alternatief op basis van hout. Wilt u de vordering blijven volgen en zien wat onze toekomstplannen zijn? Houdt dan vooral onze sociale kanalen in de gaten. 

Ook anderen gaven hun visie rondom deze discussie, waaronder Nicole Kant van De Eik, Hans Kamerbeek van Parket Alliance, Edwin Cools van Albers Parket & Esther van Geloven van Schouten Parket. Lees de gehele discussie in de publicatie van het Parketblad van oktober 2020. Ook te lezen via de volgende link https://www.parketblad.nl/edities/Parketblad/2020-9/ 

  • Bron: Parketblad - oktober 2020
FACEBOOK-DUURZAAM-1609833886.jpg